Kako izbrati ob poplavi različnih pristopov, imen, zanimivih nazivov, slik, izkušenj, certifikatov, pa kaj vam prijateljica priporoča, pa kaj ste slišali v določeni reviji, videli na televiziji, youtubu..kako izbrati tisto, kar je res prav za vas? Kako izbrati svojega učitelja joge in morda celo postati sami učitelji joge? Torej izbrati pravi tečaj joge za vas.

joga-ljubljana_joga-tecaji_haha-yoga_akcija_skupinska-vadba_mokini-yoga

Joga postaja po celem svetu trend, ki je zanimiv tako managerjem, študentom in duhovnim iskalcem. Vsak bo jogo doživljal na drugačen način in z drugačno globino. Trg je poplavljen s knjigami iz osebne in duhovne rasti. Ob povečanju povpraševanja, se poveča tudi sama ponudba. Ob tem se seveda lahko pojavlja veliko zmot in napačne interpretacije. Ljudje s pomanjkljivim znanjem, brez certifikatov, predajajo to naprej. S tem delajo nepopisno škodo jogi in vam.

In kako izbrati zrno iz kopice sena? Sprejmite najboljšo izbiro za vas. Preverite nekaj bistvenih vprašanj.

1. Kaj želite; najprej je dobro vedeti, kaj sami pravzaprav želite. Je to vadba v skupini – s poudarkom na asanah, individualna ura, ko učitelj prilagodi vadbo vašim potrebam in željam, morda joga v paru, meditacija. Si želite raje redne prakse ali vam bolj ustrezajo delavnice, tečaji in strokovno izobraževanje. Kliknite urnik za več informacij.

Joga je 1% teorije in 99% prakse. Iyengar

2. Kakšen stil joge vam ustreza; med ashtanga jogo in hatha jogo je lahko bistvena razlika. Kot, da bi primerjali npr. jabolko in hruško. Oboje je sadje, vendar pa je v tem primeru okus, oblika popolnoma drugačno. Torej morda najprej preverite ali ste bolj za dinamično vadbo in hitrejše prehajanje iz položaja v položaj ali vam bolj ustreza bolj statična in umirjena vadba. Torej ne gre za to, da je kakšen stil boljši ali slabši od drugega, gre samo za to, kakšen tip človeka ste vi in kakšen pristop vam ustreza. Vse je joga, le pristop je drugačen.

Joga je korak k sebi.

3. Kdo je vaš učitelj; zelo pomembno je, da preverite ali ima vaš učitelj ustrezno znanje. Naj vam ne bo dovolj, da zna izvajati določene asane, ki se jih je mogoče naučil na youtubu ali pa je opravil dvodnevno delavnico. Zaslužite si najbolje. Saj v končni fazi to plačate in želite najbolje za vaš denar in čas, ki ga temu namenite. Človek, ki nima ustreznega znanja, vam lahko naredi več škode kot koristi. Ne čudite se, če vas potem po vadbi bolj boli npr. hrbet, kot prej. Torej preverite kje in na kakšen način se je izobraževal. Preverite ali ima spletno stran in reference. Preverite, kje točno se je učil. Vse licence pa so javno in uradno priznane. Izogibajte se šarlatanov in tistim, ki želijo denar na roke. Vprašajte se ali je morda nižja cena vredna vašega zdravja?

Izberite znanje in izkušnje.

Simona Vrhovec je mednarodno certificirana učiteljica joge, z najvišjim nazivom izkušeni učitelj joge E-RYT500. Izobražuje se v Indiji, Ameriki, Evropi in je ustanoviteljica mednarodne šole Mokini yoga school.

4. Kakšna energija vam ustreza; joge je toliko, kot je učiteljev. Preverite ali se dobro počutite ob izbranem učitelju. Ali vam ustreza ton glasu, dinamika vadbe, njegova energija, njegovi tehnični napotki, njegov način izvajanja asan. Ali vam natančno razloži izvajanje, uporablja pripomočke. To je res individualna odločitev posameznika, ki subjektivno izbira, kaj mu ustreza. Vsak učitelj pa zagotovo predaja iz srca in v najviše dobro učencev. Pomembno je vzajemno spoštovanje in zato izberite, tistega, ki ga čutite. Tako bo vsaka ura joge res izjemna.

Vse je energija. Izberite tisto, ki vas širi.

5. Strokovni tečaj; želite tudi sami postati učitelji joge, potem preverite, da ima vaša šola priznano licenco. Preverite program in zastavljene cilje. Preverite stil, vaše želje, primerne certifikate in seveda ali vam ustreza energija učiteljev. Obenem se spomnite, da je pot učitelja individualno raziskovanje. Učitelj vam stoji ob strani in vam kaže pot, po tej poti pa vsak posameznik stopa sam. Odkrije bistvo vsega in odgovore, ki so znotraj njega. Izberite šolo, katere učitelji živijo, to kar predajajo. Torej to ni nek postranski hobi, ampak se temu poklicu predajajo z vsem srcem in so zato bogati izkušenj iz prve roke. Preverite, da prejmete strokovno gradivo in znanje iz tradicionalnih virov. Preverite ali res črpajo znanje iz tradicionalnih virov in besedil in učijo jogo tako, kot je v resnici. Velikokrat namreč predavajo o npr. čakrah in drugih sistemih, ki temeljijo na napačnih virih in novodobnih izmišljotinah.

Učite se resnico o  jogi.

Mokini yoga šola je mednarodno certificirana šola, z nazivom RYS200, Yoga Alliance. Priznana je iz strani Ministrstva za šolstvo in šport in Olimpijskega komiteja. Za več informacij, kliknite tukaj. Pričetek tečaja za naziv učitelj hatha joge je 13. OKTOBER.

Joga ni le ena vadba več. Joga je življenje. Joga je delovanje izven joga studia. Joga je ljubezen. Joga je razumevanje, da smo mnogo več kot le telo. Smo tudi um in duša. Energija, ki je povezana z vsem in vsakim. 

Ostale razpisane delavnice v letu 2018:

1. oktober: Online program za starše, vzgojitelje, otroke..Več: http://mokini.si/online-program-mini-zen/

8. oktober: Zdravje v vaših rokah, sklop 7 delavnic z zdravnico Anja Štabuc Žonta, dr. medicine. Več:  http://mokini.si/zdravje-v-vasih-rokah-sklop-7-delavnic/

13. oktober: Učiteljski tečaj za naziv učitelja joge. Več: http://mokini.si/uciteljski-joga-tecaj/

16. – 18. november: Jogijski oddih Ustvarjam srečo v Termah Dobrna. Več:  http://mokini.si/jogijski-oddih-ustvarjam-sreco/

08. december: Reiki tečaj 1. stopnja. Več:  http://mokini.si/reiki-tecaj-1-stopnja/