anja-stabuc-zonta_mokini-yoga_simna-vrhovec_vaje-za-zdrav-kriz_zdravje_joga-ljubljana

Z Anjo Štabuc Žonta dr. medicine se poznava že od mlajših dni in sva skupaj nekaj let tudi trenirali. Ko sem ustanovila mednarodno šolo za učitelje joge, sem takoj pomislila na Anjo, saj je bila vedno uspešna v različnih športnih aktivnostih in razume telo v praksi in tudi v teoriji kot zdravnica. Je tudi srčna, nasmejana in vedno polna pozitivne energije. Odgovorila mi je na nekaj vprašanj, da jo malce bolj spoznate.

Je stalna ekipa v Mokini yoga centru in spodaj si preberite, kje se ji lahko pridružite na delavnici.

  1. Kako združuješ znanje medicine in izkušenj, kot aktivna športnica?

Pravzaprav je ravno ukvarjanje s športom botrovalo odločitvi za medicino. Od otroštva dalje sem se aktivno ukvarjala s športom in takrat me je pričela zanimati tudi mehanika telesa. Pri športnikih je ta namreč zelo pomembna zaradi preprečevanja in zdravljenja poškodb. Najboljše rezultate lahko dosežemo le, če svoje telo res temeljito poznamo in razumemo, kako iz njega potegniti kar največ.

vzemite-zdravje-v-svoje-roke_bolecine-v-kolenu_mokini-yoga_joga-ljubljana_zdrava-vadba

  1. Zakaj je znanje anatomije in fiziologije zelo pomembno za bodoče učitelje joge?

Joga je danes zelo popularen šport, zanj pa se ne odločajo le mladi in zdravi ljudje. Vsakdo, ki uči kateri koli šport, mora dobro poznati tako izgradnjo kot delovanje telesa. Pri učiteljih joge, ki se še pogosteje srečujejo s starostniki, ljudmi po poškodbah ali kroničnimi bolniki, je še toliko bolj pomembno, da vedo, kako bodo za takega posameznika pripravili primerno vadbo, čemu se morajo izogniti ali čemu dati večji poudarek.

Anja predava anatomijo, fiziologijo in prvo pomoč v sklopu strokovnega učiteljskega tečaja za naziv učitelj joge. Vpisi in začetek nove generacije je 13. oktober, tukaj preberite več: Učiteljski tečaj joge

  1. Kakšne so najbolj pogoste zdravstvene težave ljudi?

V zadnjem času, če seveda odmislimo sezonske infekcijske bolezni kot so prehladi, se ljudje najpogosteje srečujemo z zdravstvenimi težavami povezanimi z našim življenjskim slogom. Zaradi povečanega tempa življenja se nas vse več vedno pogosteje srečuje s stresom, poleg tega zaradi pretežno sedečega načina življenja prihaja do bolečin in kroničnih poškodb predvsem v predelu hrbtenice (ledveni, vratni del) pa tudi ostalih delov telesa. Vse pogostejše so tudi ostale kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, debelost itd.

  1. Kako pomemben je zdrav življenjski stil za kvalitetno življenje (še posebno) v starejših letih?

Naše telo z leti lahko veliko manj kompenzira slabe navade, ki nas jih večina nabere v mladosti. Zdrav življenjski stil je investicija v naše zdravje s katero je (tako kot z ostalimi investicijami) najbolje pričeti čim bolj zgodaj. Seveda pa ni nikdar prepozno. V zrelejših letih pa mnogo bolj občutimo njegove prednosti, saj nam vse prednosti zdravega življenjskega stila, kot so redna športna aktivnost in zdrava prehrana, izboljšajo vitalnost, zmanjšajo bolečine ali celo preprečijo njihov nastanek.

  1. Kako ti skrbiš za svoje telo?

Kot mamica 2 nadobudnih fantičev imam tako rekoč zagotovljeno redno gibanje, sicer pa tudi kot družina skrbimo, da se čim več gibamo zunaj na svežem zraku. Redno bijemo tudi boj za čim bolj zdravo prehrano, največ preglavic nam delajo sladkarije (pa ne samo fantom, tudi sama se moram pogosto “udariti” po prstih). Seveda pa ne smemo pozabiti na spanje, ki je prav tako pomembno za regeneracijo telesa.

zdravje_zdrava-vadba_mokini-yoga_delavnica_revma_bolecine-v-sklepih

  1. Ali raste število bolezni zaradi nezdravega načina življenja?

Življenjska doba ljudi se je povečala, a se s tem ni nujno povečala tudi kvaliteta njihovih življenj, saj so vse pogostejše tako kronične kot tudi rakave bolezni. Žal ima medicina svoje meje in tako kot je tudi na mnogih drugih področjih v zadnjem času vse bolj priljubljeno, si tudi tu vsi želimo čim hitrejše rezultate s čim manj dela. Najrajši bi pojedli magično tabletko, potem pa se na kavču pred televizijo najedali s hitro prehrano, na koncu pa imeli seveda popolno manekensko postavo. Vendar čarobne formule ni, ne glede na vse oglase, ki jih vidite na socialnih omrežjih. Za svoje zdravje se moramo vseeno potruditi sami.

  1. Kaj želiš predati udeležencem tečaja Vzemite zdravje v svoje roke?

Delavnice so namenjene vsem, ki bi radi naredili nekaj zase in ne vedo kje začeti ali pa preprosto nimajo dovolj časa za brskanje med poplavo informacij, ki so danes dostopne. Na razumljiv način vam bova predstavili, kaj lahko sami storite zase oz. kako si lahko težave olajšate.

Vzemite zdravje v svoje roke. Ko imamo prave in strokovne informacije, lahko naredimo veliko za svoje zdravje. Preprečite ali vsaj zmanjšajte bolečine, ki vas pestijo dlje časa. V kombinaciji predavanj zdravnice in učiteljice joge, boste prejeli teoretične in praktične ideje za vitalen vsakdan. Sklop 7 delavnic na temo bolečine v križu, stres, hormonsko neravnotežje in še več.. Preverite ta izjemen program, kot ga še ni bilo: Vzemite zdravje v svoje roke

Pričetek 8. oktober!

  1. Kaj je tvoj življenjski moto/misel?

Hmm, težko rečem, nikoli še nisem razmišljala o tem. Če bi že mogla izbrati, bi rekla: “Zdrav duh v zdravem telesu.”.

Hvala, Anja, naša “dohtarca” :), veselimo se tvoje družbe na učiteljskem tečaju in delavnicah Vzemite zdravje v vaše roke.