dr-manni_hisa-ayurveda_mokini-yoga_ayurveda_zdravljenje_ajurvedska-masaza_joga-ljubljana

Na sliki: dr. Manivannan Ramasamy

Ayurveda in joga hodita z roko v roki že tisočletja. Tokrat sem na intervju povabila izjemnega ayurvedskega strokovnjaka dr. Manija, ki deluje v Hiši Ayurveda, v Ljubljani. Sam pravi, da je Slovenija postala njegov drugi dom. Mi pa smo zagotovo hvaležni, da nam prinaša avtentično, strokovno znanje.

  1. Dr. Mani, v Sloveniji ste že nekaj let. Ali se vam zdi, da smo dobro sprejeli ayurvedski pristop in tako izboljšali naše prehrambene navade, življenjski stil?

V Sloveniji živim zdaj že 8 let. Opažam, da so tukaj določene skupine ljudi, ki poznajo ajurvedo kar dobro, recimo tisti, ki se učijo jogo ali tisti, ki potujejo v Indijo, Nepal in Šrilanko ali redno obiskujejo ašrame. Tudi osebe, ki se prehranjujejo na vegetarijanski način, se velikokrat ajurvede in njenih zakonitosti dobro zavedajo. Zdi se mi pa, da bi bila ajurveda lahko tu na splošno še bolje poznana.

 

  1. Kako se ayurvedska masaža razlikuje od drugih tehnik? Sama sem namreč začutila, da je celo terapevtska in res pomaga celotno.

Res je, ajurveda je holistična ali celostna medicinska znanost, ajurvedska masaža pa je terapevtska. Masaža je oljna in se osredotoča na marma točke (vitalne točke telesa) in energijske centre oz. čakre. Je popolnoma drugačna od klasične masaže. Ajurvedska masaža pomaga telesu očistiti strupe iz sistema, sprošča stres, spodbuja prekrvavitev in presnovo ter pomaga telesu obnoviti ravnovesje. Njen namen je sprostiti amo – strupe, ki se nakopičijo v tkivih. Tkiva, v katerih je nakopičena ama, lahko postanejo šibka in dovzetna za bolezni. Ajurvedska masaža raztaplja amo, saj je ama (strupi) topna  v olju. Masaža z zeliščnimi olji pomaga tudi koži vzdrževati elastičnost in moč, odstranjuje mrtve celice, jih hrani in spodbuja njihovo obnovo ter ji daje lep lesk in teksturo.

 

  1. Bližajo se mrzli dnevi.. Na splošno ima veliko ljudi težave s cirkulacijo, pozimi pa je to še hujše. Kako si lahko ljudje sami pomagajo, da jim bolj prijetno pozimi?

Pozimi je dobro jesti ves čas toplo hrano in se izogibati hladne – svežih solat in sadja. Sadje je najbolje jesti v kompotu. Priporočljivo je izvajati samomasaže s toplim sezamovim oljem in savno. Sezamovo olje segrejete, ga v toplem prostoru nanesete po celem telesu, vmasirate in se po dvajsetih minutah stuširate. Če greste na ajurvedsko masažo, bodo tam uporabili zeliščno sezamovo olje, ki izboljša cirkulacijo in nahrani suho kožo.

 

  1. Katere terapije priporočate in nudite ravno za ta čas?

V tem času priporočamo oljno masažo z zeliščno parno savno in tapkanje z zeliščnimi bombažnimi vrečicami za izboljšanje cirkulacije. So različni tipi ajurvedske oljne masaže in ljudje, ki niso pristaši savne, lahko pridejo tudi le na tretmaje s toplim oljem.

 

  1. V Indiji sem obiskala kar nekaj ayurvedskih masaž, a nobena ni bila tako izjemna in strokovna, kot ravno vaša. Nam zaupate prosim vaše ozadje? Kje ste se izobraževali? Zakaj ste se odločili za študij ayurvede?

Do desetega leta sem bil prepričan, da bom postal zdravnik alopatske medicine, ker je moj oče alopatski zdravnik, nato pa je mama zbolela za artritisom in ji je zelo pomagala ajurveda. To je name naredilo dober vtis in sem se odločil za študij ajurvede. Študij za ajurvedskega zdravnika sem končal na eni najboljših ajurvedskih univerz, The Tamil Nadu Dr. M. G. R. Medical University. Masažo pa sem se učil pri svojem guruju, dr. Natarajanu v Kerali. Zdaj je star že skoraj 75 let. V Indiji se masaže včasih izvajajo zelo na hitro, ker je čas omejen, takšen je način terapevtskega dela. Tukaj, v Hiši Ayurveda pa si vzamemo več časa za masažo, poskušamo se osredotočiti tudi na posamezne dele telesa in marma točke, saj je to bolj sproščujoče, hkrati pa je enako terapevtsko.

 

  1. Znano je, da joga in ayurveda hodita z roko v roki in sta obe tisoče let znane tradicionalne tehnike. Kako pomembno je gibanje in vadba za posameznike?

Gibanje je zelo pomembno in bi moralo biti del življenjskega sloga. Joga je bila včasih vsakodnevna dejavnost in je bila močno povezana z načinom življenja. Kot ima alopatska medicina fizioterapijo, ima ajurveda jogo. Razlika je, da je fizioterapija le kurativna, jogo pa se izvaja tudi za splošno zdravje. Joga in ajurveda sta preventivni, kurativni in pomlajevalni.

 

  1. Za katera bolezenska stanja je najbolj priporočljiva ayurveda? Sama poznam kar nekaj zgodb, kako so ljudje izboljšali svoje počutje in ozdraveli. Nam prosim zaupate, kakšno tako zgodbo.

Ajurveda je zelo uspešna pri odstranjevanju vzrokov artritisa in revme, kožnih težav, kot sta psoriaza, ekcemi in alergije, pri zmanjševanju previsoke telesne teže, visokega pritiska, težavah z vratom in hrbtom, prebavnih težavah, ulcerativnem kolitisu, migrenah, depresiji in nespečnosti ter menstruacijskih in menopavznih motnjah. Zgodb o ozdravitvi in izboljšanjih je kar veliko, lahko izpostavim recimo gospoda, ki je imel od zgodnjega otroštva hude vrtoglavice pri določenih premikih glave in takrat zelo boleč išijas. Imel je tudi bolečine in pokanje v kolenih. Rentgenska poročila so kazala na cervikalno in lumbalno spondilozo. Ugotovil sem, da je do vrtoglavic prišlo zaradi infekcij ušes in vratne spondiloze, zaradi pretirane športne aktivnosti pa je prišlo do išijasa in obrabe kolen. Predpisal sem mu 21-dnevno pančakarma (razstrupljevalno) terapijo. V tem času so bolečine zaradi išijasa skoraj popolnoma izginile, omilile so se tudi bolečine v kolenskih sklepih. Splošna utrujenost in omotice so izginile, pri vrtoglavicah pa še ni bilo vidnih sprememb. Po zaključku razstrupljanja sem mu predpisal še jemanje ajurvedskih zelišč in zeliščno olje za dvakrat tedensko masažo kolen. Po dveh mesecih zelišne terapije so vrtoglavice postale blažje, bolečine v kolenih tudi, išijas, bolečine v ledvenem predelu in ramenih pa so popolnoma izginile. Po šestih mesecih od začetka pančakarma terapij so mu nazadnje prenehala pokati kolena, izginile pa so tudi težave z vrtoglavico. Gospod še vedno obiskuje našo Hišo, če ima kakšno težavo in ko mu čas dopušča, pride tudi na oljno masažo s savno.

 

dr-manni_hisa-ayurveda_mokini-yoga_ajurvedska-masaza_abhyanga_detox

Dr. Mani z ženo

8. In malce bolj osebno vprašanje. V Sloveniji ste si ustvarili družino. Lahko rečete, da je to vaš drugi dom? Se tukaj dobro počutite? In kaj morda vseeno pogrešate iz Indije?

Vsekakor je Slovenija moj drugi dom, ni dvoma o tem. Do tega trenutka nisem imel v Sloveniji nobenih težav in upam, da bo tudi prihodnost tu lepa in plodna. Pogrešam le bližnje prijatelje, družino in dolge plaže.

Obiščite njihovo spletno stran: http://www.ayurveda.si/ in preverite širok spekter ponudbe. V decembrskem času, pa si privoščite razvajanje zase ali svoje najdražje. Izberite Mini detox ( morda se še srečamo, ker sem si to podarila sama za božička ), paket proti izgorelosti, stresu in še in še..

Vabljeni v Hišo Ayurveda, kjer se počutite kot doma, a hkrati v ljubljeni Indiji♥.