Joga za hujšanje? Tudi, seveda. Sicer to ni glavni namen, zakaj se ukvarjamo z jogo. Nam pa sam način življenja in različne tehnike pomagajo pri tem, da odlagamo odvečen balast iz uma in seveda tudi telesa.

Gibanje samo po sebi dviguje nivo seratonina v našem telesu, tako da se po sami sadhani počutimo bolje. Poleg tega vpliva na razstrupljanje, oziroma odvajanje odvečne vode iz telesa. Masiramo trebušne organe in tako vplivamo na izboljšanje prebave, zmanjšanje napihnjenosti in tudi izboljšanje občutka teže. Poveča se cirkulacija in dvig energije po celem telesu.

V nadaljevanju vam predstavim nekaj asan, ki pozitivno vplivajo na boljše počutje in seveda tudi hujšanje. Vsekakor pa je pomembno, da se dobro počutimo v svoje telesu. Trendi se spreminjajo in ne bodimo samo sledilci tem trendom, raje vzljubimo svoje telo in vadimo zato, ker je to čas za nas. To je čas, ko se urimo v čuječnosti in vpogledu navznoter.

Ko boste vadili, je dobro, da ves čas poslušate svoje telo. Predlagam vam, da se prej ogrejete s cikli pozdrava soncu, oglejte si enega izmed posnetkov na mojem Youtube kanalu: klik in dobro pripravite telo za izvajanje asan. Ne pretiravajte, sploh če ste začetniki.

1.KOTALJENJE

vaje-za-hujsanje_detox_hujsanje_kolena-k-sebi_mokini-yoga_zalozba-chiara

 

 

 

 

 

Izvedba: Ležite na hrbtu, nato kolena približate čim bolj prsnemu košu. Z glavo se skušate dotakniti kolen. Z izdihom približate, z vdihom spuščate glavo ob podlago. Vajo ponovite 15 krat.

Nato s pokrčenimi koleni, samo zibate trup levo in desno, dodatno masirate celo hrbtenico.

Učinek: Masaža trebušnih organov. Proti napihnjenosti in težavah s plini. Tega ne izvajajte, če imate močne bolečine v trebuhu.

2.ZASUK

vaje-za-hujsanje_detox_mokini-yoga_zalozba-chiarazasuk-4

 

 

 

 

 

 

Izvedba: Ležimo na hrbtu in pripeljemo kolena k prsnemu košu. Roki v odročenje, ramena odlagamo ob podlago. Z izdihom odlagamo kolena na podlago. Izmenično na desno in nato levo stran. V položaju naredite 10 globokih vdihov in izdihov. Če kolena ne gredo do tal, spodaj podložite z blazino.

Učinek: Izboljšanje prebave in sprostitev hrbtenice.

3.PREDKLON

vaje-za-hujsanje_detox-joga_klesce_mokini-yoga

 

 

 

 

 

 

Izvedba: Sedimo s stegnjenimi nogami in pokončno hrbtenico. Z izdihom s trupom ( gib iz medenico ) odhajamo v predklon. Kolena so lahko pokrčena ( podložite z blazino ) in nogi rahlo narazen. Ni pomembno, da gremo s trupom čisto navzdol. Pomembno je, da imamo um umirjen in dih tekoč. Tudi pod glavo lahko podložite z blazino.

Učinek: Izboljšanje prebave, detox in masaža trebušnih organov. Raztezanje celega zadnjega dela telesa.

4.LOK

vaje-za-hujsanje_detox-joga_mokini-yoga_lok_zalozba-chiara

 

 

 

 

 

 

Izvedba: Ležimo na trebuhu, sramno kost nežno potisnemo proti podlagi. Pokrčimo kolena in pripeljemo stopala k zadnjici. Z dlanmi objamemo gležnje in z naslednjim vdihom dvigujemo trup in nogi navzgor proti stropu. Lahko smo statični ali zibamo levo in desno. Položaj je malce bolj zahteven, zato lahko ostanete za začetek tudi v sfingi.

Učinek: Masaža trebuha, detox, raztezanje prednjega dela telesa.

5.DIHANJE

dihanje_mokini_joga_zalozba-chiara_detox_mokini-yoga

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravno s pravilnim dihanjem naredimo veliko za našo cirkulacijo in vplivamo na to, da naše celice prejmejo dovolj kisika in se z izdihom odvaja ogljikov dioksid iz telesa. To pozitivno vpliva na fizični, čustveni in mentalni ravni. Če zadržujemo dih, smo nekako nagnjeni k temu, da zadržujemo čustva v sebi. Jih morda ne izražamo ali se jih bojimo izražati, iz takšnih in drugačnih vzrokov. To pa velikokrat vpliva na to, da se kilogrami nerazumno kopičijo in jih lahko težje izgubimo.

Pomembno je, da se naučimo pravilnega diha v trebuh. Z vdihom se trebuh dvigne, z izdihom odhaja navznoter. Prosim preverite ali dihate pravilno ali spadate med 90% odraslih ljudi, ki diha nepravilno – paradoksalni dih ( trebuh gre pri vdihu navznoter – narobe! )

Z vdihom polnite trebuh in nato vse do prsnega koša, naj to traja 4 sekunde. Izdih odhaja od prsnega koša navzdol do trebuha, ki gre navznoter. To traja 8 sekund. Poleg tega, da boste pozitivno vplivali na vnos kisika in “izvoz” ogljikovega dioksida, boste vplivali na vaš um. Ta se bo umiril..

5.MEDITACIJA

Pravilen dih je osnova za meditacijo. Spremljajte umirjen dih in v tem vztrajajte nekaj minut. Opazujte, kakšne misli se želijo prikrasti v v vaš um. Koliko balasta kar nekako vztraja ves čas.

Lahko pa si pred samo meditacijo daste nek namen. Vprašajte se: ” Kaj v mojem življenju prinaša stres in težo v telo, misli, čustva? Kaj je najboljša rešitev, ki jo potrebujem, da bo življenje bolj lahkotno?”

Nato samo nadaljujte z dihom, meditacijo. Če pridejo med meditacijo misli, jih samo zaznajte, nato nežno preusmerite um na dih. Odgovor pride, ko je čas za to. Potihoma pa ga navadno vsi že vemo. Bolj ko meditiramo, vadimo jogo, bolj smo v stiku z našo intuicijo, ki ima vse odgovore.

Medtem, radi se imejte. Vzljubite svoje telo in vadite, ker veste, da je to dobro za vas.

In seveda pijte zadostno količino tople vode, znebite se vsega, kjer čutite težo. Svoje misli preobrazite v misli pozitivne visoke vibracije.

→ V poletnih mesecih se nam lahko pridružite na Online program: Ustvarjam srečo, kjer bomo delali popoln detox. Prinašali lahkotnost v naše življenje in ustvarjali srečo.

Zmanjšajmo obseg negativnih misli, neprijetnih čustev in povečajmo smeh, radost in srečo.

Vir slik: Založba Chiara, iz knjige dr. Vinod Verma – Joga, naravna pot bivanja

Foto: Mateja Jordovič Potočnik