Z veseljem ti zaupam. To so tehnike, ki sem si jih naučila v Indiji. Seveda potem v Evropi in drugod po svetu dajejo tem tehnikam vse mogoče marketinške nazive, ki so nam bolj blizu, vendar skorajda še nisem spoznala načina, ki ne bi izviral prav od tam. Pa sem študirala vse od NLP Coachinga, naredila različne tečaje za masažne terapije, prebrala knjige o čuječnosti, obiskala izobraževanje za bioterapijo in še in še..vsem je skupno to, da se naučimo dihati.

Prav si me slišal. Dihati.

Stresni način življenja namreč vpliva na to, da začnemo dihati plitko, površno, hitro in nekontrolirano. Posledično seveda v naše telo ne dobimo dovolj kisika in ne odvajamo dovolj dioksida. Namen diha je seveda izmenjava plinov med zrakom in krvjo v pljučih.

Po jogijski razlaga je kisik prana, to je življenjska energija. Kar pomeni, da brez kisika ni življenja. Če živimo umirjeno in zdravo življenje naša energija prosto kroži po telesu.

Če smo ves čas podvrženi stresu pa nastanejo blokade, ovirano je kroženje energije, bolečine v telesu, mrzla stopala itn. Ker je naš dih povezan tudi z umom, pa vpliva na to, da smo napeti, nemirni, občutimo nek strah, smo nezbrani, raztreseni..

No, sedaj pa k precej ENOSTAVNI REŠITVI! Si za?

1.Naučimo se dihati v trebuh.

dihanje_mokini_joga_zalozba chiara

 

Izvedba: Ležimo ali sedimo v udobnem položaju. Za boljši občutek položimo roki na trebuh in na prsni koš. Z vdihom polnimo trebuh ( trebuh gre ven kot, da napolnimo balon ), dvigujemo vdih navzgor vse do prsnega koša. Z izdihom v obratni smeri navzdol ( se trebuh prazni ). To nekajkrat ponovimo.

Nadgradnja: Postopoma podaljšujemo vdihe in izdihe. Naj bo razmerje 1:2. Če je tvoj vdih dolg na 4, naj bo izdih dolg 8. V mislih torej šteješ vdihe in izdihe. Prilagodi si štetje tako, da tvoje telo še vedno ostaja sproščeno.

Kako je šlo?

2.Pa gremo še naprej in se naučimo tehnike, ki se imenuje Nadi shodana pranayama.

nadi shodana_mokini_joga_zalozba chiara

Opis: Gre za izmenično dihanje skozi levo in desno nosnico. Je odlična priprava pred meditacijo ali za sproščanje.

Izvedba: Sedimo v udobnem sedečem položaju. Lahko seveda tudi na stolu, pomembno je le, da je naša hrbtenica čim bolj pokončna. Zakaj? Da naša energija čimbolj neovirano kroži in uravnamo levo in desno stran telesa ( moški in ženski princip, o tem kdaj drugič ).

Nekajkrat globoko vdihni skozi obe nosnici. S palcem  in kazalcem bomo zapirali nosnico, prstanec in sredinec prislonimo v notranjost dlani. Pa začnemo. Vedno začnemo z vdihom skozi obe nosnici. Zapremo desno in izdih skozi levo nosnico. Vdih skozi levo nosnico, zapremo obe in izdih skozi desno nosnico. Vdih skozi desno nosnico in izdih skozi levo. Vdih skozi levo in izdih skozi desno. Vdih skozi desno in izdih skozi levo.. In tako naprej..počasi podaljšuj izvajanje tehnike. Zadnji izdih pa je skozi levo nosnico.

Se počutiš bolje? Meni to res pomaga in seveda tudi mnogim drugim, ki sem jim zaupala to tehniko.

Če te pa zanima meditacija, ti zagotovo priporočam, da se udeležiš 8 – tedenskega tečaja Meditativno popotovanje. Več o tem: http://mokini.si/8-tedenski-avtorski-tecaj-meditativno-popotovanje-2/

Čudovite fotografije so iz knjige Joga-naravna pot bivanja, dr. Vinod Verma, Založba Chiara, foto: Mateja J. Potočnik.